Pohankové rizoto s kuřecím masem
Potravina plný cenných živin a přirozeně bezlepková, to je pohanka. Ze své praxe vím, že spousta lidí tuto potravinu ve svém jídelníčku moc často nemá. Častým důvodem je to, že nevědí, jak ji chutně připravit. V naší rodině se osvědčilo pohanku použít na přípravu rizota. Dnes vám ukážu recept s kuřecím masem, který je výživný, lehký a přitom dostatečně zasytí.
Co budete potřebovat:
150 g pohanky loupané
200 gramů kuřecích prsou
1 paprika červená
1 paprika zelená
1 cibule
200 g cherry rajčátek
3 lžičky olivového oleje
Sůl
Pepř
Lžička mleté sladké papriky
Lžička drceného kmínu
1/2 kelímku zakysané smetany
Postup:
1. Nejprve ve vroucí vodě uvaříme pohanku (loupanou) dle návodu.
2. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Zeleninu nakrájíme nadrobno (vmícháte ji potom do rizota, velikost tedy zvolte dle svých preferencí), naskládáme na pečícím papírem vyložený plech a zakápneme olivovým olejem. Pečeme zhruba 15 minut.
3. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky a ochutíme (použila jsem sůl, pepř, malou lžičku sladké papriky a drceného kmínu). Maso orestujeme na rozpálené pánvi na kapce olivového oleje. Doporučuji použít wok pánev, jednoduše v ní poté maso smícháte s pohankou i zeleninou.
4. Uvařenou pohanku, pečenou zeleninu a restované maso spolu smícháme, podle potřeby ještě dochutíme a přidáme 2-3 lžíce zakysané smetany. Smetana se ve směsi v podstatě ztratí, rizotu dodává vláčnou chuť.
5. Co rizoto maximálně chuťově vylepší, je olej z dýňových semínek. Nemusí tam být, ale je to něco, co tohle jídlo posouvá o level výš. Nelekejte se jeho nepříliš vábné zelené barvy (na fotce olej použitý není :-)). Dozdobíme například čerstvou bazalkou a můžeme podávat.
Michaela Sedláčková
"Objevte se mnou, že jídlo může být zdrojem radosti a přitom pevným pilířem našeho zdraví!"