Žít s chutí

Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

Přidávám po dlouhé době jeden podzimní recept. Dýně vidíme na každém rohu, tak dávám tip na výborné podzimní rizoto. Je jednoduchý a krásně krémový. Verzi pro děti dělám bez vína (i když se alkohol odpaří, jsem v tomhle opatrná).

Co budete potřebovat (zhruba 4 porce):
1 červená cibule 
2 lžičky ghí (přepuštěné máslo)
3 stroužky česneku
500 g dýně hokkaidó
300-400 g rýže arborio 
100 ml bílého suchého vína
450 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
Sůl
Pepř
Tymián
Garam masala koření (nemusí být)
500 gramů kuřecích prsou
Paprika mletá sladká  

Postup:
1. Dýni hokkaido očistíme, ale nezbavujeme slupky. Nakrájíme na kostky o velikosti kolem 2×2 centimetru (přibližně) a naskládáme na plech s pečícím papírem. Dáme péct do trouby zhruba na 20 minut na 160 stupňů.

2. Mezitím nakrájíme cibuli i česnek nadrobno a ve wok (nebo jiné velké) pánvi rozpálíme lžičku ghí (přepuštěného másla). Cibuli s česnekem lehce orestujeme, přisypeme propláchlou rýži a zalijeme bílým vínem.

3. Postupně vypaříme všechen alkohol a začneme přilívat vodu nebo domácí zeleninový vývar (nebo kombinace obojího). Ideálně poměr rýže ku vodě bývá 1:1,5. Množství vody / vývaru ale můžete klidně během vaření zvýšit podle potřeby. Osolíme, opepříme a čerstvý tymián. Rýži vaříme zhruba 20 minut pod pokličkou, posledních pár minut pokličku klidně bez.

4. Opečenou dýni rozmixujeme spolu s malou lžičkou ghí a trochou vody tak, aby vzniklo hladké pyré.

5. Dýňové pyré přidáme k uvařené rýži, promícháme a podle potřeby dochutíme.

6. Pro doplnění dostatečného množství bílkovin podáváme spolu s restovaným kuřecím prsíčkem. Prso osolíme, opepříme, přidáme špetku mleté sladké papriky a koření garam masala. Orestujeme na řepkovém oleji z obou stran a podáváme spolu s rizotem.

Nákupní košík
  • Your cart is empty.
Přejít nahoru