Žít s chutí

Dušené hovězí s mrkví

Vepřová panenka s medovo-hořčičnou omáčkou

Dušené hovězí maso s mrkví je podle mě taková ta klasika, která jednou za čas obletí každou domácnost. My máme rádi jednoduchá jídla ideálně z nějakých zcela základních potravin a tohle jídlo i s ohledem na delší dobu vaření patří mezi naše oblíbené. U hovězího masa velmi záleží na jeho kvalitě, my většinou maso i zeleninu kupujeme na Scuk.cz a je to znát. Maso se vždycky nádherně rozpadá.

Co budete potřebovat (zhruba pro 4 osoby):
2 cibule červené
Lžíce řepkového oleje
700 gramů hovězího masa zadního
Sůl  
Pepř  
200 ml bílého vínoa suchého
0,5 litru zeleninového vývaru
2 mrkve
1 petržel (kořenová)
1/4 celeru
Lžička kmínu drceného
Lžičja majoránky
Lžička rozmarýnu
Brambory

Postup:
1. Nejprve si připravíme maso, které nakrájíme na silnější kostky, osolíme a opepříme. Poté nadrobno nakrájíme cibuli. Cibuli orestujeme je ve wok pánvi na řepkovém oleji. Po chvíli na pánev přidáme připravené maso. Jakmile se maso zatáhne, podlijeme ho vínem a přikryjeme pokličkou.

2. Po chvíli maso promícháme, víno se brzy vyvaří a postupně přilíváme připravený vývar. Ten mám k dispozici připravený v sáčcích v mrazáku. Pokud vývar nemáte, podlijte prostě vodou. Záměrně nepíšu celkové množství, protože budete v průběhu vaření dolívat podle potřeby. Dusíme pod pokličkou minimálně hodinu.

3. V průběhu maso kontrolujeme, promícháme, dolijeme vývar / vodu podle potřeby. A připravíme si zeleninu. Nakrájíme mrkev, kořenovou petržel a celer. Přidáme k masu, dochutíme mletým kmínem, majoránkou, rozmarýnem (může být i sušený) a podle potřeby sůl a pepř. Další hodinu dusíme s občasným mícháním.

4. Nakonec omáčku zahustíme. Na zahuštění používám najemno nastrouhanou bramboru (1 střední), přijde mi to víc přirozenější než mouka.

5. K dušenému hovězímu se brambory krásně hodí i jako příloha. Dělávám k němu bramborovou kaši. Uvařím brambory, rozmačkám, přidám trochu másla, mléka, sůl a rozmixuju šlehačem.

Nákupní košík
  • Your cart is empty.
Přejít nahoru