

Podzimní hruškový koláč
Vyzkoušejte můj oblíbený podzimní lahodný hruškový koláč.
Těsto:
200 g špaldové hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
1 vejce
2–3 lžíce třtinového cukru
špetka soli
1–2 lžíce vody podle potřeby
Náplň:
250 g polotučného tvarohu
1 lžíce javorového sirupu nebo medu
300 g hrušek (nakrájených na plátky nebo nahrubo nastrouhaných)
hrst předem namočených rozinek
1 lžička skořice
špetka vanilky nebo citronová kůra (volitelně)
Drobenka:
40 g jemných ovesných vloček
20 g nasekaných ořechů (vlašské, mandle nebo lískové)
15 g másla
1 lžíce medu
Postup:
1. Připravíme si formu o průměru 22–24 cm, buď ji vyložíme pečicím papírem, nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou či strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Připravíme těsto tak, že smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme rozpuštěné máslo, vejce a trochu vody. Vypracované těsto vtlačíme do formy.
3. Připravíme náplň – tvaroh smícháme s javorovým sirupem a skořicí, rozetřeme na těsto, navrch rozložíme hrušky a posypeme rozinkami.
4. Připravíme drobenku z vloček, nasekaných ořechů, másla a medu, prsty vytvoříme hrubší kousky a rozsypeme je na koláč.
5. Pečeme 35–40 minut dozlatova, dokud drobenka nezezlátne a koláč nezačne krásně vonět.
Podáváme vlažný, výborně chutná s kopečkem bílého jogurtu nebo lžičkou zakysané smetany.

Michaela Sedláčková
"Objevte se mnou, že jídlo může být zdrojem radosti a přitom pevným pilířem našeho zdraví!"