

Dýňová polévka
Co by to bylo za příchod podzimu, kdybychom si alespoň jednou neuvařili dýňovou polévku. Naprosto jednoduše a zdravě.
Obliba dýně Hokkaido se svým prapůvodem v Nové Anglii u nás stále roste. Je bohatá na vitamíny a minerální látky jako jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten, z vitamínů to jsou především A, B a C.
Co budete potřebovat:
1 menší dýně hokkaidó
Cibule
Kelímek smetany ke šlehání 33%
Lžička kokosového oleje
250 ml zeleninového vývaru
Sůl
Pepř
Postup:
1. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme v hrnci na lžičce kokosového oleje nebo sádle (kokosový olej dodá polévce na chuti).
2. Jakmile má cibule zlatavou barvu, přidáme očištěnou a nakrájenou dýni i se slupkou a pár minut mícháme na mírném ohni.
3. Zalijeme poctivým zeleninovým vývarem (vývar je součástí spousty receptů, ideální je mít připravený v lednici či v mrazáku), zakryjeme pokličkou a aspoň 15 minut vaříme.
4. Jakmile je dýně měkká, lehce osolíme a opepříme dle chuti. Polévce dodá výrazná chuť nastrouhaného muškátového oříšku.
5. Rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v hrnci a nakonec přidáme smetanu. Smetanu volím 33%, protože lépe snáší tepelnou úpravu a nedochází k jejímu sražení (jako u té 12%), navíc udrží jemnější konzistenci. Smetanu do pokrmu přidávám vždy v pokojové teplotě).

Michaela Sedláčková
"Objevte se mnou, že jídlo může být zdrojem radosti a přitom pevným pilířem našeho zdraví!"