![](https://zitschuti.cz/wp-content/uploads/2024/04/Vajecna-omeleta-se-spenatem-kopie-300x225.jpg)
![](https://zitschuti.cz/wp-content/uploads/2024/04/Peceny-losos-s-jogurtovou-omackou-I-1024x768.jpg)
Pečený losos s jogurtovou omáčkou
Pečený losos se zdravou jogurtovou omáčkou s citronem, okurkou a bazalkou podávaný s bramborovými a mrkvovými hranolkami je neskutečně svěží a chutné jídlo.
Co budete potřebovat:
Filet z lososa
Bylinky na ryby
Sůl
Lžička olivového oleje
Brambory
Mrkev
Na jednu porci omáčky:
40 g bílého jogurtu
Lžička olivového oleje
Majoránka
Sůl
Pepř
Citrónová šťáva
Bazalka
Zhruba čtvrtina salátové okurky
Postup:
1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Lososa vložíme na pečící papír, osolíme, opepříme, přidáme bylinky na ryby a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct do trouby a rybu pečeme celkově asi 25-30 minut.
2. Mezitím si nakrájíme brambory a mrkev do tvaru hranolek. Po zhruba 10 minutách je přidáme na plech k lososovi (stačí je péct kratší dobu než rybu).
3. V době, kdy se nám ryba se zeleninou peče v troubě, si připravíme svěží jogurtový dresink. My ho v rodině máme rádi, protože je jednoduchý a hotový opravdu během chvilky. Do malé misky dáme bílý jogurt, který osolíme, lehce opepříme a přidáme sušenou majoránku. Čerstvou bazalku a salátovou okurku (klidně se slupkou) nasekáme najemno a přidáme k jogurtu. Přidáme lžičku panenského olivového oleje, zakápneme čerstvou citronovou šťávou a zamícháme. To je všechno a přitom to celé jídlo krásně doplní.
4. Společně servírujeme a nahoru můžeme na dozdobení dát pár lístků bazalky a plátků okurky navíc.
![Picture of Michaela Sedláčková](https://zitschuti.cz/wp-content/uploads/2024/03/tisk-6804-kopie-e1710717762943-209x300.jpg)
Michaela Sedláčková
"Objevte se mnou, že jídlo může být zdrojem radosti a přitom pevným pilířem našeho zdraví!"