

Pečený losos s americkými bramborami
Losos s pečenými bramborami se hodí jak k obědu tak k večeři. Ukážu vám, jak z něj udělat šťavnaté a chutné jídlo.
Co budete potřebovat:
Na přípravu ryby:
400 gramů lososa s kůží
Sůl
Citronová šťáva
Lžíce olivového oleje
Bylinky na ryby
Plátky citronu
Brambory
Rajče
Směs salátů
Na dresink:
50 gramů zakysané smetany
2 stroužky česneku
Lžička olivového oleje
Mědvědí česnek
Pepř
Postup:
1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů (podle druhu trouby) a plech vyložíme pečícím papírem. Položíme na něj plátky lososa, osolíme, zakápneme citronovou šťávou, olivovým olejem a posypeme bylinkami na ryby (pokud nemáte, majoránka bohatě postačí). Nahoru poklademe tenké plátky citronu a vložíme do rozehřáté trouby.
2. Mezitím očistíme brambory (slupky se nezbavujeme, pouze očistíme od hlíny) a nakrájíme na měsíčky. Zhruba po 10 minutách přidáme do trouby k rybě i brambory a pečeme celkově asi 25-30 minut. Brambory osolte před vložením do trouby podle chuti.
3. Na dresink si tentokrát vystačíme pouze se zakysanou smetanou, olivovým olejem, 2-3 stroužky česneku a bylinkami. Osvědčil se mi hlavně medvědí česnek. Pokud je na vás dresink moc hutný, přimíchejte trochu bílého jogurtu.
4. Na posledních pár minut přidáme do trouby ještě umytá rajčátka. Podáváme se směsí salátu a máme dokonalé barevné jídlo hodící se i pro menší děti. Zeleninu můžeme dochutit balsamicem.

Michaela Sedláčková
"Objev se mnou, že jídlo může být zdrojem radosti a přitom pevným pilířem našeho zdraví!"