

Dýňovo - hruškový koláč
Dýňová sezona sice již pomalu končí, ale máte-li doma ještě nějaké dýně, které potřebujete zužitkovat, zkuste tento jednoduchý a rychlý dýňovo – hruškový koláč, který se skvěle hodí třeba jako dezert ke kávě nebo klidně i na snídani, budete-li mít chuť.
Těsto:
dýně hokkaido 200 g
hrušky 200 g
celozrnná žitná mouka 120 g
vejce 2 ks
koření
kypřící prášek 1 lžička
sladidlo
Krém:
ricotta 250 g
lučina linie 150 g
protein vanilka 40 g
Postup:
Uvaříme dýni Hokkaido a rozmixujeme na hladké pyré. Hrušky oloupeme a také rozmixujeme na pyré.
Smícháme obě pyré s moukou a vejci (bílky můžeme vyšlehat zvlášť, aby bylo těsto více nadýchané), okořeníme a osladíme dle chuti. Koření jsem volila skořici, badyán, muškátový oříšek, zázvor, pomerančovou/citronovou kúru.
Těsto řidší konzistence vlejeme do kulaté silikonové formy a upečeme (cca 30 min. na 200 stupňů.
Krém z ricotty, Lučiny a proteinu natřeme na vychlazený korpus.
Rozřízneme na půl a položíme obě části na sebe, aby byl dort vyšší (vznikne nám pak půlka dortu).
Lze tedy udělat buď z jedné dávky a korpus rozříznout, nebo uděláme korpusy 2 a budeme mít celý dort ze čtyř vrstev. Nezapomeňte potom zdvojnásobit i množství krému.
Dort můžeme pocákat roztopenou čokoládou a dozdobit oříšky.

Michaela Sedláčková
"Objevte se mnou, že jídlo může být zdrojem radosti a přitom pevným pilířem našeho zdraví!"