Žít s chutí

Hovězí vývar

Hovězí vývar

Maso na vývar kupuju nejčastěji u řezníka. Základem bývají kosti, ale určitě není od věci přidat i nějaké to maso. Doporučuje se hovězí hrudí, maso z krku, plec, oháňka a nebo třeba žebra s masem. Pokud zajdete do řeznictví, určitě vám tam rádi poradí. Pro vaření vývaru používám dva větší hrnce (v jednom vařím, do druhého potom přecedím čistý vývar). Nemusíte tak v průběhu vaření chodit neustále vývar “čistit”.

Co budete potřebovat:
Hovězí maso s kostí
4 větší mrkve  
2/3 celeru  
3 střední petržele  
Cibule 
6 kuliček nového koření  
6 kuliček černého pepře  
3 bobkové listy  
1-2 lžičky ghí (másla)  
3 stroužky česneku  
3 litry vody  

Postup:

1. Do hrnce vložíme maso a kosti (nijak ho předem neumýváme!), zhruba 3 litry vody a přikryjeme pokličkou. Myslete na to, že v průběhu vaření už další vodu do vývaru nepřidáte (ztratil by na poctivé chuti a síle). Přivedeme k varu a poté stáhneme plamen na minimum.

2. V průběhu připravíme zeleninu. Dnes je velkou výhodou, že se dá koupit přímo polévková směs, kde bývá adekvátní množství na jednu polévku. Pokud kupujete zeleninu zvlášť, tak si očistím 1/3 celeru, 2 velké mrkve, 2 střední petržele a 1/2 velké cibule (tu vaříme se slupkou, dodává polévce barvu i chuť). Zeleninu vložíme vcelku nebo překrojenou na polovinu. Přidáme 6 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře a 3 bobkové listy. Pokud chcete, v tuto chvíli můžete přidat i čajovou lžičku soli. Když mám v plánu nějaký vývar odebrat a zamrazit, tak polévku solím až v jejím závěru. Polévku zakryju pokličkou a na slabém ohni pokračuju ve vaření. Hovězí vývar vařím celkově 4 až 6 hodin. Nechávám ho opravdu pomalu táhnout a je to na chuti fakt znát.

3. Někdy hodinu před plánovaným koncem vaření si jdeme připravit novou zeleninu. To je první tip, který polévce dodá svěží chuť. Na malé kostičky nakrájíme další 1/3 celeru (klidně méně), 2 velké mrkve a 1 střední petržel (množství zvolte podle toho, co máte v polévce sami rádi). Potom si vyndáme malou pánev, na které rozpálíme 2 lžičky ghíčka (nebo obyčejného másla) . Na másle nakrájenou zeleninu orestujeme dozlatova. To je tip číslo dvě, který polévku posouvá o level výš. Pánvičku se zeleninou odstavíme z ohně.

4. Připravíme si druhý větší hrnec, do kterého vložíme síto (cedník) a do kterého slijeme doposud vařený vývar. Díky sítu se přecedí pouze krásně čistá vývar. Přidáme restovanou zeleninu, 3 stroužky čerstvého česneku a vrátíme na plotnu. Mezitím z kostí obereme libové maso a natrhané na kousky vložíme k vývaru. Takto vaříme už asi jen půl hodinky a pokud je potřeba, dosolíme v této chvíli.

5. Když chci dát do polévky nudle, vždy si z hrnce odeberu jen ten počet naběraček, který v tu chvíli plánujeme sníst. Přidáme trochu nudlí a ohřejeme do změknutí. Servíruje s nakrájenou čerstvou cibulí a nasekanou petrželovou natí (nemusí být).

Nákupní košík
  • Your cart is empty.
Přejít nahoru